A Sound of the Museum – A múzeum hangja projekt arra vállalkozik, hogy Budapest vezető múzeumaiban és művészeti intézményeiben rögzíti a kiállítótereken végihaladva azok láthatatlan, elektromágneses zenei panorámaképét.

A pandémia idején a múzeumok és művészeti intézmények látogatónak nélkülöznie kell azt a komplex élményt, amit a kiállítások és e terek nyújtanak. Ha az említett térélményt nem is helyettesítik, de egy olyan szonikus élményt adnak e felvételek, melyek csakis a kiállítóterek bejárásával rögzíthetőek.

Egy speciális elektromágneses mezőt érzékelő és felerősítő eszköz rögzít hangot, majd a nyers felvételek a stúdióban egy akkusztikai teret szimuláló algoritmus által érik el végső formájukat. Eredményül egy hullámzó, olykor vibráló és hangsúlypontokkal rendelkező, meditatív jellegű zenei panoráma jön létre minden egyes térből, mely legérdekesebb 1-2 perce lesz bemutatva.

Művészeti előzmények

E technológia felhasználása nem ismeretlen a művészetben – Christina Kubisch német származású zeneszerző, performansz művész és számos művészeti egyetem professzora a 70-es években kezdte el használni az elektromágneses indukciót munkáiban. 2003-ban kutató munkája a városi terek szonikus reprezentációja felé fordult, az első ilyen szonikus élményt nyújtó séta Köln városában jött létre 2004-ben, majd ezt követően a világ nagyvárosaiban Londontól New Yorkon át Mexikóvárosig összesen 66 helyszínen valósult meg, mint interaktív kiállítás.

A Sound of the Museum projekt erre a hagyatékra építve jön létre, összefüggésben korunk és e rendhagyó időszak kihívásaival és létélményével.